Saturday, March 3, 2012

Sons of Anarchy (2008-)

Saturday, March 3, 2012
Kissé feleslegesnek érzem, hogy egy olyan sorozatról írjak, ami nemzetközileg is meglehetősen nagy rajongótáborral bír, valamint kijelenthetjük, hogy lényegében aki kicsit is vevő a komolyabb sorozatokra, az már rég bepróbálkozott vele, hogy aztán rabja legyen a Sons of Anarchy című történetnek. De ha nem, akkor is biztos, hogy már hallott róla. Akár kíváncsi rá valaki, akár nem, én azért csak megteszem, ekkora kedvencről nem tudok nem írni pár sort legalább.

Nos, Breaking Bad ide vagy oda, bátran ki merem jelenteni, hogy ez jelenleg a legkomolyabb, legjobban megírt és kivitelezett, jelenleg is képernyőn lévő sorozat. Hiába a személyes kedvenc a The Killing, egy évad azért nem ér fel négy olyan remek szezonnal, melyet a motorosok maguk mögött tudhatnak. Az első évad kezdeti nehézségei, a felvezetés után aztán sorra kaptuk a jobbnál jobb részeket, személy szerint nem egyszer tényleg az állam kerestem a padlón. És ezeket a pofonokat nem csak kizárólag az évadzárókon osztogatta a SOA készítője, Kurt Sutter.

Az a Kurt Sutter, aki véleményem szerint még azt a Damon Lindelof-ot is simán lenyomja, aki azért szintén nem egy kis széria, a LOST egyik főguruja volt. Kurt Sutter kisebb szünetektől eltekintve meglehetősen aktívan kommunikál a rajongókkal, többek közt twitteren is rendszeresen osztja az észt. Tényleg látszódik rajta, hogy szívügye a sorozat, és mindent megtesz annak érdekében, hogy valami egészen eredetit, zseniálisat hozzon össze. Egyébként valóban nem egyszerű figura, nem is olyan rég még twitteren szólogatott be az AMC-nek a Mad Men-nel kapcsolatban, aztán gondolta, hogy jobb lesz ha még időben törli a profilját... Majd később ígéretet tett arra, hogy ha szép számmal nyit a következő szezon, újra aktív szerepet vállal a közösségi médiában. Nos, a negyedik évad első része nem cicózott, csatornacsúccsal köszönte szépen a figyelmet, minden a legnagyobb rendben van, így aztán Sutter nyugodtan visszaülhetett a twitter elé...

Hogy mivel is találkozhatsz a sorozatban? Fegyverkereskedelemmel, drogokkal, jó és kevésbé jó puncikkal, motorokkal, politikával, erőszakkal, akciókkal, nyomozással és családi drámával természetesen. Ezekkel mind találkozhattunk már valahol, valamilyen formában, de ennyire tökéletes összhangban, ennyi szál és terület biztos nem volt ezidáig sehol sem.

A Sons of Anarchy sajnos mai napig nem lett díjakkal elhalmozva, az Emmy jelölések sem éppen úgy repkedtek, ahogy az ember elvárta volna egy ilyen volumenű dolog láttán, de hát ez van, nincs mit tenni. Viszont az Emmy saját magát teheti nevetség tárgyává, ha ténykedése közben egy olyan kultikus magasságokba emelt sorozatot nem képes megfelelő mértékben díjazni, mely véleményem szerint sorozat-történelmet írhat. Már ha nem tette meg eddig... Szerencsénkre lesz még remélhetőleg két felejthetetlen évad, szóval bízzunk a legjobbakban... Értékelés sem lehet kérdéses, egy roppant erős második és harmadik évad után egy talán tökéletes negyediket kaptunk, mely pontszámban nálam maximumot takar.

És nem, nem kell "motorosbuzinak" lenni ahhoz, hogy valaki igazán élvezni tudja ezt a remekművet, de majd mindenki a saját bőrén tapasztalhatja, hogy az első 4-5 rész után mennyire felpörög a sztori. Ja és mondtam már, hogy Sutter egy cseppet sem elhanyagolható vagy béna mellékszerepet is elvállalt a sorozat(á)ban? Ha ezek után sem érdekel, akkor úgy kell neked.




No comments:

Post a Comment